Tips och Råd

Tandhygienistens bästa Tips och Råd för bättre munhälsa

Jag är legitimerad tandhygienist med över 25 års yrkeserfarenhet.
I mitt yrke ser jag ser hur munhälsan hos speciellt yngre blir sämre.
Socialstyrelsens senaste analys visar att 23% av 6-åringarna har karies!
Och inte nog med det, kön till tandvården har aldrig varit längre.
Att lansera tandborsten JT My gör vi på JT som ett steg att förbättra munhälsan, det är varken svårt eller tar lång tid att borsta sina tänder på ett sätt som kommer hålla tandläkaren borta.
Här delar jag tips och råd om hur du får bättre tandhälsa.



Fakta om Plack

Plack är en bakteriebeläggning som byggs upp på tänderna på grund slarvig tandborstning, dålig borstteknik eller bristande skötsel av sin munhygien.

Placket medverkar till att det blir hål i tänderna och också orsakar tandköttsproblem.

JT My's soniska teknik är utformad för att effektivt avlägsna plack på svåråtkomliga ställen såsom längs tandköttskanten och mellan tänderna, vilket även förebygger inflammation i tandköttet. 



Borstteknik

Så först och främst är det är viktigt att du borstar dina tänder på rätt sätt:

- Borsta dina tänder två gånger om dagen, morgon och kväll.
- Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten.
- Borsta tänderna minst i två minuter, ungefär en minut i vardera käke. Här får du hjälp av My's timerfunktion att borsta rätt tid, My kommer även att påminna dig vid varje 30 sekundersintervall med en vibration.
- Håll borsten i en 45-graders vinkel mot tänderna och tandköttskanten, borsten ska alltså ha kontakt med både tandytan och tandköttskanten.
- Starta borstprogram genom att trycka på powerknappen på din JT My tandborste.
- Borsta mjukt och försiktigt med små korta gnuggrörelser fram och tillbaka. Håll tandborsten med ett lätt grepp, ungefär som en penna (inte som en stekpanna!)
- Om du känner dig klar när programmet avslutas så spotta ut tandkrämen, men undvik att skölja munnen eller dricka något efteråt. Då sköljer du bort det viktiga fluoret som skyddar dina tänder. Om du inte känner dig klar när programmet avslutas så tryck igång tandborsten igen.
- Känn med tungan efteråt om dina tänder är rena. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

    Tänk på att vänta minst en timme med att borsta dina tänder efter att du ätit eller druckit något surt (ätit apelsin eller druckit juice). Men skölj gärna munnen med vatten eller fluor direkt efter för att hjälpa tänderna.



    Använd två centimeter tandkräm

    Om du tycker det är svårt att få plats med två centimeter tandkräm börja då med en centimeter tandkräm och borsta överkäken, fyll sedan på med ytterligare en centimeter till underkäken. Här har JT My's tandborsthuvud en fördel i jämförelse med ett borsthuvud till en oscillerande eltandborste som är runt och kort, JT My's borsthuvud är längre så du får plats med rätt mängd tandkräm.



    Byt tandborste regelbundet

    För att tandborsten ska fungera som det är tänkt, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt ut din tandborste när stråna börjar bli böjda, eller ungefär var tredje månad. I My's mobilapp får du en påminnelse när det är dags att byta, detta baseras på din användning.


    Tandkräm

    Tandkrämen du använder till vardags ska innehålla fluor och vara lågslipande. Så länge den är det kan du välja vilken som helst.



    När det blöder

    Blöder det i tandköttet när du borstar dina tänder kan det vara tecken på att tandköttet är inflammerat. Tandköttsinflammation beror på att bakterier fastnar på tänderna och bildar beläggningar, så kallat plack som jag förklarade om högst upp på sidan.
    Vid inflammation i tandköttet är det extra viktigt att du håller rent runt tänderna vid tandköttskanten. Borsta försiktigt men som vanligt, troligaste orsaken är att du just har slarvat med tandborstningen.
    Om du fortfarande har en blödning som kvarstår efter cirka två veckor, behöver du boka en tid hos din tandläkare eller tandhygienist.


    Förebygg inflammation i tandköttet

    Det bästa sättet att minska risken för inflammationer i tandköttet och tandlossning är att du håller dina tänder rena varje dag. JT's tandborste My hjälper dig med detta!



    Tuggummi

    Om du tuggar tuggummi med xylitol eller karbamid kan det påverka syraattackerna i din mun så att de blir kortare. Det beror bland annat på att du får mer saliv i munnen när du tuggar och saliven är bra på att göra rent. Tuggummit kan också ta med sig en del bakterier och xylitol hjälper till att minska antalet kariesbakterier och ger därmed tänderna ett visst skydd. Tuggummi kan dock aldrig ersätta den dagliga tandborstningen.

    Källa:
    -Leg Tandhygienist Therese Johansson
    -Folktandvården